недеља, 27. март 2011.

Krstarenje grčkim ostrvima

Mikonos
Jedno od najlepših uvoda u leto je svakako krstarenje, a obilazak grčkih ostrva je nezaboravna avantura. Krstarenje možete početi od Kiklada i ostrva Mikonos, poznatog mondenskog turističkog mesta čiji je glavni grad Hore simbol lepote kikladskog arhipelaga. Stare vetrenjače, uske uličice i šarmantni pelikan Petros koji slobodno šetka gradom simboli su ovog kosmopolitskog ostrva. 

 Ploveći dalje ka Patmosu prilika je i da se svrati do maloazijskog kopna i luke Kušadasi, odakle se može napraviti izlet do fascinantnog Efesa - nekada velike rimske metropole koju je krasio Artemidin hram. Na poznatom arheološkom lokalitetu nalaze se ostaci gimnaziona i Odeona gde je zasedao senat, Heraklova vrata, Hadrijanov hram, čuvena Celzusova biblioteka...
Patmos
Nastavljajuci krstarenje ka najsevernijem ostrvu Dodekaneza, Patmosu, prolazi se kroz Samoska vrata-morski tesnac između dva kontinenta. Na Patmosu je pećina svetog Jovana, gde je prema predanju pisana Apokalipsa, a u riznici velikog manastira na vrhu brda iznad luke čuva se Markovo jevanđelje pisano u zlatu. 

Krit
Put dalje vodi do Krita, a nedaleko od glavnog grada Herakliona nalazi se Knosos, poznat po kraljevskim palatama i čuvenom lavirintu koji je bio smešten ispod raskošnih grđevina, a gde je po mitološkom predanjima živeo Minotaur. Na vrhu oboda mističnog ostrva Santorini, čije su dve trećine površine potonule usled erupcije vulkana 1250 godine p. n. e, smeštena je ostrvska prestonica Fira do koje se stiže samo žičarom.

Atina
  
Krstarenje se završava uplovljavanjem u Atinu i obilaskom gradskih trgova Omonija i Sintagma,Kolokotronisu, starog i novog Parlamenta, Zevsovog hrama na marsovom polju, trijumfalne Hadrijanove kapije i stadiona "Kalimarmaro", na kome su 1896. godine održane prve Olimpijske igre modernog doba. Poseta grčke prestonice podrazumeva i razgledanje spomeničkog kompleksa na Akropolju: Propileji, hram Beskrilnr pobede, Erehtejon, Partenon...

Nešto više o ovom krstarenju možete saznati na sajtu:  www.kontiki.rs 


среда, 23. март 2011.

Slovenija

Ljubljana
Ako se odlučite da posetite Sloveniju provod zasigurno neće izostati, a sa sobom ćete poneti lepe uspomene. I poželećete da se opet vratite. Ono što je dobro jeste da je Slovenija dobar izbor i leti i zimi. Gužvi na granicama nema a za svega šest sati kolima ste u ovoj lepoj zemlji. jezička barijera ne postoji, a razumećete se uspešno, pa makar svako govorio na svom jeziku.

Maribor
Bilo da se za putovanje u Sloveniju odluče porodice, poslovni ljudi i ljubitelji aktivnog odmora, niko od njih neće pogrešiti jer će u Sloveniji svakako imati šta da rade. Šetače će opuštati tišina planina, a sportske planinare, skijaše, bicikliste, kanuiste, jedriličare, ribolovce, lovce, igrače golfa, jahače itd. živopisne prirodne lepote, koje im omogućavaju da uživaju u svojim sportovima. 


Jezero Bohinj
Ukoliko ne skijate, zimi se možete sankati ili jahati konje u blizini Bohinjskog jezera. U proleće, leto ili jesen skijališta se pretvaraju u pešačke staze ili staze za vožnju biciklom. Ova zemlja je mnogo uložila u banjski, velnes i sportski turizam, tako da svako ko vodi računa o zdravom životu ovde može da nadje sve što mu je potrebno. 

grad Piran

Da se Slovenci vode motom "za svakog po nešto" svedoče brojne terme u kojim se može uživati tokom cele godine. Trendovi u turizmu se prate, obnavljaju se kapaciteti, osavremenjuju se i osmišljvaju nove aktivnosti. Slovenija u svoju bogatu ponudu planira da uvrsti i rafting.

    Mislim da je ovo sasvim dovoljno da razmislite o poseti ove prelepe zemlje koja i nije tako daleka!

Verona i Firenca

Pored još mnogo italijanskih gradova koje svakako morate posetiti posebno se izdvajaju... 


Julijin balkon
Verona je drugi najveći grad (posle Venecije) u pokrajini veneto na severu Italije. Ovaj grad je svetski poznat kao mesto gde se odvija radnja Šekspirove drame Romeo i Julija, u čiju čast je uređeno više mesta u gradu, zbog čega ga nazivaju i "Gradom romantike". Rimska arena u Veroni iz 1. veka jedna je od najvećih i najbolje očuvanih. Mogla je primiti 22.000 gledalaca, a i danas se koristi za razne priredbe. U Veroni se, pored ostalih, svake jeseni održava i najveći svetski sajam.
Arena u Veroni
Verona je grad sa dugom istorijom. Tako, ulična mreža današnjeg grada odgovara starorimskoj, a sačuvano je i nekoliko antičkih građevina (arena, gradske kapije). Pored toga očuvano staro gradsko jezgro sadrži i niz crkava, gradskih zdanja, palata...


Firenca
Firenca je glavni grad istoimenog okruga i glavni grad pokrajine Toskana. Za Italijane, ali i za čitav Zapadni svet, Firenca ima ogroman istorijski, obrazovni, kulturni i umetnički značaj, zbog čega je i poznata kao Italijanska Atina“. Posebna vrednost grada je brojna vredna zaostavština iz vremena renesanse.  Ovaj grad spada u red turistički najpoznatijih gradova sveta. Kao grad sa dobro sačuvanim starim gradskim jezgrom u državi i nizom vrednih građevina i ambijenata Firenca je i važno turističko odredište u Italiji. Takođe, stari deo Firence je pod zaštitom UNESKO-a.

Firenca
Znamenitosti koje se svakao trebaju obići su : Ufici, Ponte Vecchio, galeriju Akademija sa možda i najipozantnijim-Mikelanđelovim Davidom, kao i brojne piazze(trgove). Ali da bi se zaista osetio italijanski duh potrebno je pobeći iz strogog centra grada i zaći u male uličice u kojima se može popiti prava italijanska kafa.


субота, 19. март 2011.

Venecija

Svoje putovanje možete započeti obilaskom nekih od gradova Severnr Italije, kao sto su na primer...

Venecija
...grad prelepih kulisa i karnevalskih maski. Grad umetnika i turista, nalazi se u Jadranskoj laguni, na severozapadnom delu današnje Italije. Legenda kaže da se jednom prilikom jevanđelisti Marku javio Božji glasnik dok je šetao ostrvima lagune. Rečeno mu je da će na tom mestu biti podignut lep, ali i neobičan grad, koji će ga uzeti za svog zaštitnika. Tako je naravno i bilo. Međutim, prava istorija Venecije počinje u 5. veku. 
Trg Svetog Marka
  Tada je pod naletima Langobarda i Huna stanovništvo severoistočne Italije bežeći sa kopna počelo naseljavati ostrva u jadranskoj laguni. Sve do danas održao se mit o svečanom osnivanju grada. Po tom verovanju, begunci iz Padove su 25. marta 413. god tačno u podne postavili kamen temeljac na mesto današnjeg Rialta, napoznatijeg mosta, sa željom da stvore lep, neosvojiv i slobodan grad.
Venecija ima mnogo poznatih građevinskih i umetničkih spomenika: Duždeva palata, Most uzdaha, čuvena crkva svetog Marka u Veneciji i devedeset drugih crkava, bogati muzeji, umetničke galerije, čuvena akademija lepih umetnosti, opservatorija i druge naučne i kulturne ustanove koje morate posetiti.
karneval u Veneciji
   Ovaj božanstveni grad nudi prelepu arhitekturu i ambijente, mnogobrojna mesta puna emocija i romantike. U gradu se tokom godine dešavaju mnoge manifestacije, od kojih su najpozantije filmski festival u veneciji, Venecijanskim bijenale i karneval u Veneciji. U blizini Venecije su mnogobrojne plaže, od kojih je najpoznatija Lido, poznata još od kraja 18 veka. Danas je veoma poznata i turistička zona Lido di Jesolo.
Hm... da li ste već razmislili i isplanirali sledeće letovanje?! Niste! Pa požurite, krajnje je vreme!
Na proteklom sajmu turizma moglo se videti pregršt zanimljivih i primamljivih aranžmana koji su prvukli pažnju i onih najzahtevnijih. Počevši od onih najeftinijih do onih dalekih i egzotičnih destinacija koje ne mogu svi sebi priuštiti.
Ukoliko se još uvek razmišljate evo nekikih predloga koji vam možda pomognu...