уторак, 12. април 2011.

Etno selo Babina reka

Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica, koje je na putu između Lazarevca i Aranđelovca. Kraj Babina reka je retko naseljen i zabačen deo na samom kraju sela. Imanje Živkovića izolovano je dubokom prirodom od svega urbanog. Okružuju ga brda,planine potoci, reka , šume , a na samo 50 metara od objekata za odmor nalazi se jezero. Priroda u punom svom bogatstvu. Jezero na kome možete pecati, uživati u šetnjama pored njega ili, iz prelepog restorana, odmarati posmatrajući odsjaj na njegovoj površini... Pored jezera protiče potok u narodu poznat kao  BABINA REKA, po kome je ovaj kompleks i dobio ime...
Restoran je urađen tako, da gde god da sednete Vaš pogled na okolinu će biti očaravajući, sa jedne strane možete posmatrati jezero i šumu, а s druge strane Vaše uživanje upotpuniće  velika fontana. Meni restorana je raznolik, ponuda na jelovniku velika, а porcije obimne i ukusne.U večernjim satima pravu notu daju lampe koje stvaraju romantičnu atmosferu.Ako želite dragu osobu da iznenadite, možete rezervisati romantičnu večeru uz sveće, zvuke violione, vino... Ako budete želeli neku rekreaciju na raspolaganju imaćete stoni tenis, mali fudbal, badmington...
Ovde je moguće osetiti potpuni mir i tišinu koju retko gde i kad, današnji čovek može doživeti. Izuzetna atmosfera za opuštanje i koncentraciju, inspiraciju i odmor. Možete se releksirati prostim uživanjem u prirodi, branjem pečuraka kojih ima u izobilju, lovom, ribolovom, "nature džogingom", ili s druge strane možete odigrati partiju košarke ili stonog tenisa, kao i tenisa.Na letnjoj vrućini možete se opustiti u jednom dva mini bazena koji se nalaze u samom dvorištu. 
Svako godišnje doba nosi sa sobom poseban doživljaj Babine Reke u domaćinstvu Živkovića. Bajkovit kraj koji mami poeziju iz svake ljudske duše.Odavde se ne može se otići ravnodušan. Poneseni utisci su uvek različiti. Pročitajte ih i sami u KNJIZI UTISAKA gostiju Babine reke među kojima su i neki od eminentih ličnosti naše zemlje.
 
 
Više informacija potražite na  Etno selo Babina reka ...

Etno selo Stanišići

Na izlazu iz Bijeljine na trećem kilometru prema Pavlovića mostu nalazi se Etno selo "Stanišići". Etno selo "Stanišići", izvan sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i prirodi, i budi u nama divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. Ovde se odmaraju oči i duša, čovek postaje plemenitiji ali i mudriji slušajući žuborenje potoka i rad vodenice.
 
Etno selo “Stanišići” osnovano je 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Rezultat je autentično planinsko selo u sred semberske ravnice.
U selu se danas izdvajaju dve celine: jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je drvene kuće – brvnare sa pokućstvom koje im je vekovima pripadalo. Kuće povezuju popločane kamene staze, a u centru sela su dva jezera. Druga celina je duhovnog karaktera i predstavljena je srednjevekovnom arhitekturom građenom u kamenu, koja je u stvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Selo čine vodenice, mlekarnik, kovačnica, kameni bunar, ambar i autentične drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji. 
Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi kao i vodenica iz 1917 godine u kojima se još uvek melje brašno za pogačice koje se služe u restoranu. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vreme sezone mlevenja žita. 

 Mlekarnik je iz 1948 godine. To je zgradica za preradu mleka i čuvanje mlečnih proizvoda, sa svim drvenim posudama. Mlekarnici su bili dobro provetreni i čisti, a u njih su mogle ulaziti samo žene koje su se time bavile.
Kuće pripadaju dinarksom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je malo apartmansko naselje gde su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju. U jednoj od kuća smeštena je suvenirnica koja nudi proizvode starih zanata i domaće radinosti. U fazi izgradnje je još nekoliko objekata u koje će biti smeštena kovačnica, tkačnica i grnčarska radionica. Svi objekti ove celine smješteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga, a povezani su stazama popločanim kamenom. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje. 



Više informacija možete potražiti na oficijalnoj prezentaciji etno sela...

Etno selo Stanišići



понедељак, 11. април 2011.

Hrvatski otoci

Ostrvo Krk
Krk - od davnina nazivan Zlatnim ostrvom zbog blage klime, bujne vegetacije i povoljnog položaja u Kvarnerskom zalivu, ostrvo Krk najveće je jadransko ostrvo. Blizina i povezanost mostom s kopnom čini ga atraktivnim turističkim odredištem. 

Krk je ostrvo kulture i kolevka pismenosti o čemu svedoče mnogi spomenici, muzeji, sakralni objekti poput srednjovekovnog jezgra grada Krka, Bašćanske ploče u Jurandvoru, franjevačkog samostana na ostrvcetu Košljunu…   

Zahvaljujući eko projektima i sistemskoj brizi o čistoći i zaštiti okoline, Krk je i ostrvo Plavih zastava koje se viore u gradu Krku, Malinskoj, Njivicama, Vrbniku i Šilu kao i marini Punat.

Ostrvo Cres
Cres, najveće jadransko ostrvo uz Krk, pravi je izazov za zaljubljenike u prirodu jer je riznica biljnog i životinjskog sveta s izuzetnim brojem endemskih vrsta. Na Cresu je takođe jedno od poslednjih staništa vrlo retke ptice – beloglavog supa. Za ljubitelje boravka u prirodi uz samu obalu nudi se smeštaj u privatnim apartmanima i kampovima, tu je i nekoliko ronilačkih centara, a slatkovodno jezero Vrana prirodni je fenomen ostrva. 
Ostrvo Cres
Nivo jezera iznad je nivoa okolnog mora, a njegovo dno ispod nivoa mora na dubini od 74 m. Mesta Lubenice, Osor, Beli, Cres prava su idila za ljubitelje ruralne i srednjovekovne arhitekture, eko projekata, zanimljivih festivala...
Ostrvo je i raj za nautičare – ovde se svake godine održavaju regate – svetska, evropska, mediteranska prvenstva kao i prvenstva Hrvatske i Jadrana. Cres je prilika da doživite iskonsku prirodu!
 
Rajska uvala Rab
Rab – slikovito ostrvo u Kvarnerskom zalivu. Čine ga kontrasti oštrih kamenih hridi s istočne obale i blagih peščanih plaža, goleti brdskih masiva pokrivenih makijom i šumama mediteranskog hrasta. Najveći grad i luka je Rab, a na ostrvu ima još nekoliko idiličnih, zalivskih naselja: Lopar, Mundanije, Supetarska Draga, Kampor, Barbat i Banjol. 
Rab je ostrvo kulture, od antike do današnjih dana, prekrasnih krajolika, dugih i ugodnih šetališta. Sretan Rab – Felix Arba, prozvali su ga već Rimljani, a oni su znali kako uživati i prepoznati blagodati nekog mesta.  Turisti mogu uživati u razgledanju spomenika istorijske baštine drevnog grada Raba (Trg sv. Kristofora), posetiti tradicionalne manifestacije poput Rabske fjere, Viteškog turnira Udruge rapskih samostreličara i druga živopisna događanja. 
Ostrvo Rab
A kada se umore od razgledanja, turisti rado oslade svoja nepca čuvenim ostrvskim delikatesom – Rapskom tortom koju je davnih dana probao i sam papa Aleksandar III. 
Ostrvo Rab
Plaže, uvale, zelenilo i mirisi ambijent su za odmor i uživanje, a razvijena turistička infrastruktura čini ga jednim od najposjećenijih otoka na Jadranu.

Plitvice lakes

Plitvice
Plitvice lakes - a natural phenomenon is a jewel of inestimable value. Between Mala kapela and Plješivica, in the area where the river Korana has its source, there are 16 large and a lot of small lakes which are connected by small, medium and large waterfalls after which the river Korana continues its journey to Karlovac. 

Plitvice
Due to the natural beauty of the waterfalls, cascades, caves and rocks, which offer a beautiful mosaic of colours, sounds and shapes surrounded by high mountain forest terrain, Plitvice lakes and its surroundings were in 1949 declared a National Park, and since 1979 have been under the UNESCO protection. This largest and oldest national park only has electric trains and boats that transport its visitors to various destinations, after which tourists can continue their sightseeing by walking on the narrow paths and trails, crossing wooden bridges that are just above the water surface. 
Plitvice

The park is open year round, and is most pleasant to visit during the summer months, but the winter months also leave visitors breath taken when they see the frozen waterfalls. If you choose to spend a few days within the National Park there are several hotels and national restaurants, and accommodation is possible in family homes in the area.

Plitvice zimi
 A wondrous creation of forest landscapes snuggling between the mountains of Mala Kapela and Plješivica; a system of sixteen lakes interlinked by numerous waterfalls. The largest and highest of these lakes, resting on a dolomite bed, are Prošćansko jezero (639 m) and Kozjak; the lower lakes, covered in a layer of limestone, splash in a waterfall 136 m down, from whence the River Korana issues. 
Plitvice
The area also includes the primeval forest reserve of Čorkova uvala, where 120 types of bird and numerous caves still further enhance this unique landscape. The mountain climate makes for snow and ice across the mountains, forests, lakes and waterfalls from November to March. This park offers quite the most beautiful cycling and walking paths anywhere in Europe. If opting to travel instead by canoe, a special permit is required.

недеља, 10. април 2011.

Lakes in Switzerland

Switzerland is, quite simply, the water tower of Europe. The biggest rivers in Europe have their sources in Switzerland. Lakes, rivers, streams, waterfalls: there's plenty to enjoy both in and on the water.  

Lake Lugano
Lago di Lugano/Lake Lugano

Lake Lugano in Southern Switzerland reaches out its arms into Italy and is surrounded by numerous mountains offering panoramic views. Thanks to the mild Mediterranean climate, there are even citrus fruits and palm trees growing here. Take a boat ride to sample all that the region has to offer: charming little fishing villages, tourist attractions such as the “Swiss Miniature” Park and flower-filled parks.

Lake Lucerne 
Lake Lucerne

Encircled by popular excursion mountains, Lake Lucerne is the lake with the greatest scenic variety in the country. It is somewhat reminiscent of a fjord landscape, yet remains characterised by a mild lake climate. Boat cruises on board five historic paddlewheel steamers and 15 elegant salon motor vessels count among the highlights of this region.



Lake Geneva- on the French and Swiss Border

Lake Geneve
The Celts called Lake Geneva "Large Water" or "Lem an", and it is to this day called Lac Léman in French. And it is large indeed. Regularly scheduled lake boats, historic paddle steamers and small ferries ply this 582-square-kilometer body of water.


 Lower lake (Untersee) and Rhine

Lower lake
Passengers boarding a boat in Schaffhausen, at the foot of the Munot fortress, will pass by Hohenklingen castle and the cultural and vegetable island of Reichenau, in order to reach Konstanz (D) on the upper shores of the Lower Lake and, a little later, Kreuzlingen on Lake Constance. A 50-kilometre trip along the High Rhine, between Schaffhausen and ‘Stein am Rhein’ and on the Lower Lake, lasts nearly 5 hours and rightly ranks as one of Europe’s most glorious boat trips.

Lake Constance

Lake Constance
Measuring 64 km in length and 12 km at it widest point, Lake Constance, which is sited at the tripoint of Switzerland/Germany/Austria, is the third largest lake in Central Europe. The rolling landscape, the mild climate and a plethora of water sport and other leisure activities are responsible for attracting many holidaymakers and day trippers to Lake Constance, especially in the summer months.

уторак, 5. април 2011.

Majorka, Ibica i Menorka

Ostrva koja se nikako ne smeju propustiti  ukoliko se odlučite za  Španiju su svakako ova tri Balearska  ostrva koja se nalaze u Sredozemnom moru...

Majorka
 Majorka je najveće ostrvo u Španiji i veoma popularna turistička destinacija. Svi oni koji su imali priliku da posete Majorku kažu da je mladalački živahna, prepuna iznenađenja i pomalo misteriozna. Letovanje na ovom prelepom ostrvu se preporučuje ne samo mladima već i porodicama, jer će svako za sebe naći zabavu i kući se vratiti sa veoma lepim utiscima. Sezona traje od juna do oktobra, a prosečna letnja temperatura je 32 stepena. 
Majorka
Pored dugih peščanih plaža nalaze se pešačke zone sa drvoredima palmi, tako da turisti s uživanjem mogu šetati neobazirajići se na saobraćaj. Na ostrvu se nalaze mnogobrojni kafići, restorani, diskoteke i butici koji su otvoreni do kasno u noć. Osim toga postoje i turističke atrkcije koje svakako treba obići, to su planine Tramuntana, katedrala u Palma de Majorci, tvrđava Bejver...

Ibica
Ibicu danas mnogi nazivaju "ostrvom zabave" jer je postala simbol danonoćnih žurki s reputacijom garantovano dobrog letnjeg odmora. Ibicu godišnje poseti milion turista a među njima se nalaze i mnogobrojne poznate ličnosti. Glavna događanja su vezana za staru lučku četvrt s brojnim barovima i restoranima, ako i velikim disko klubovimakoji se mogu pronaći i izvan grada... 
Ibica
Prepoznatljivo obeležje grada je tvrđava Dalt Vita koja se stepeno uzdiže prema vrhu brda. Unutar impresivnih srednjovečnih zidina tvrđave nalaze se male, uske ulice sa zgradama jednostavne arhitekture i uočljive bele boje. Pored komercijalnih sadržaja koji su promenili dosta toga, Ibica je ipak sačuvala svoju čaroliju biserne lepote s brojnim peščanim plažama u čijoj su zaledjini šumoviti bregovi i brojni zasadi badema, smokve, maslina...

Menorka
Ostrvo Menorka je najsevernije ostrvo arhipelaga i jedno od najlepših ostrva Sredozemlja, s rajskim plažama i obalom punom kontrasta. Menorka očarava posetioca svojom kamenom, u nekim delovima i strmom obalom, ispresecanom uvalama i ravnom površinom na kojoj je najveći vrh Monte Toro sa 358 m nadmorske visine. Zbog male površine obilazi se brzo i veoma lako; ima više od stotini najrazličitijih plaža od malih ušuškanih uvala, dugih peščanih plaža do onih divljih utopljenih u nedirnutu prirodu.
Menorka
Ovo ostrvo treba upoznavati polako,pronalaziti skrivene puteljke vozeći se kolima ili biciklom, obilaziti arheološka nalazišta, pričati sa meštanima o malim uvalama i pećinama ili potražiti magično mesto odakle ćete posmatrti zalazak sunca. Takođe treba obići i Sjudadelu, staru prestonicu Menorke, jedan od najlepših grdova sredozemlja i videti Trg Alfonso III ili SesPalmeres, katedralu sagrađenu u 14. veku u gotskom stilu, Trg Del Borne...