понедељак, 11. април 2011.

Hrvatski otoci

Ostrvo Krk
Krk - od davnina nazivan Zlatnim ostrvom zbog blage klime, bujne vegetacije i povoljnog položaja u Kvarnerskom zalivu, ostrvo Krk najveće je jadransko ostrvo. Blizina i povezanost mostom s kopnom čini ga atraktivnim turističkim odredištem. 

Krk je ostrvo kulture i kolevka pismenosti o čemu svedoče mnogi spomenici, muzeji, sakralni objekti poput srednjovekovnog jezgra grada Krka, Bašćanske ploče u Jurandvoru, franjevačkog samostana na ostrvcetu Košljunu…   

Zahvaljujući eko projektima i sistemskoj brizi o čistoći i zaštiti okoline, Krk je i ostrvo Plavih zastava koje se viore u gradu Krku, Malinskoj, Njivicama, Vrbniku i Šilu kao i marini Punat.

Ostrvo Cres
Cres, najveće jadransko ostrvo uz Krk, pravi je izazov za zaljubljenike u prirodu jer je riznica biljnog i životinjskog sveta s izuzetnim brojem endemskih vrsta. Na Cresu je takođe jedno od poslednjih staništa vrlo retke ptice – beloglavog supa. Za ljubitelje boravka u prirodi uz samu obalu nudi se smeštaj u privatnim apartmanima i kampovima, tu je i nekoliko ronilačkih centara, a slatkovodno jezero Vrana prirodni je fenomen ostrva. 
Ostrvo Cres
Nivo jezera iznad je nivoa okolnog mora, a njegovo dno ispod nivoa mora na dubini od 74 m. Mesta Lubenice, Osor, Beli, Cres prava su idila za ljubitelje ruralne i srednjovekovne arhitekture, eko projekata, zanimljivih festivala...
Ostrvo je i raj za nautičare – ovde se svake godine održavaju regate – svetska, evropska, mediteranska prvenstva kao i prvenstva Hrvatske i Jadrana. Cres je prilika da doživite iskonsku prirodu!
 
Rajska uvala Rab
Rab – slikovito ostrvo u Kvarnerskom zalivu. Čine ga kontrasti oštrih kamenih hridi s istočne obale i blagih peščanih plaža, goleti brdskih masiva pokrivenih makijom i šumama mediteranskog hrasta. Najveći grad i luka je Rab, a na ostrvu ima još nekoliko idiličnih, zalivskih naselja: Lopar, Mundanije, Supetarska Draga, Kampor, Barbat i Banjol. 
Rab je ostrvo kulture, od antike do današnjih dana, prekrasnih krajolika, dugih i ugodnih šetališta. Sretan Rab – Felix Arba, prozvali su ga već Rimljani, a oni su znali kako uživati i prepoznati blagodati nekog mesta.  Turisti mogu uživati u razgledanju spomenika istorijske baštine drevnog grada Raba (Trg sv. Kristofora), posetiti tradicionalne manifestacije poput Rabske fjere, Viteškog turnira Udruge rapskih samostreličara i druga živopisna događanja. 
Ostrvo Rab
A kada se umore od razgledanja, turisti rado oslade svoja nepca čuvenim ostrvskim delikatesom – Rapskom tortom koju je davnih dana probao i sam papa Aleksandar III. 
Ostrvo Rab
Plaže, uvale, zelenilo i mirisi ambijent su za odmor i uživanje, a razvijena turistička infrastruktura čini ga jednim od najposjećenijih otoka na Jadranu.

1 коментар: