среда, 23. март 2011.

Verona i Firenca

Pored još mnogo italijanskih gradova koje svakako morate posetiti posebno se izdvajaju... 


Julijin balkon
Verona je drugi najveći grad (posle Venecije) u pokrajini veneto na severu Italije. Ovaj grad je svetski poznat kao mesto gde se odvija radnja Šekspirove drame Romeo i Julija, u čiju čast je uređeno više mesta u gradu, zbog čega ga nazivaju i "Gradom romantike". Rimska arena u Veroni iz 1. veka jedna je od najvećih i najbolje očuvanih. Mogla je primiti 22.000 gledalaca, a i danas se koristi za razne priredbe. U Veroni se, pored ostalih, svake jeseni održava i najveći svetski sajam.
Arena u Veroni
Verona je grad sa dugom istorijom. Tako, ulična mreža današnjeg grada odgovara starorimskoj, a sačuvano je i nekoliko antičkih građevina (arena, gradske kapije). Pored toga očuvano staro gradsko jezgro sadrži i niz crkava, gradskih zdanja, palata...


Firenca
Firenca je glavni grad istoimenog okruga i glavni grad pokrajine Toskana. Za Italijane, ali i za čitav Zapadni svet, Firenca ima ogroman istorijski, obrazovni, kulturni i umetnički značaj, zbog čega je i poznata kao Italijanska Atina“. Posebna vrednost grada je brojna vredna zaostavština iz vremena renesanse.  Ovaj grad spada u red turistički najpoznatijih gradova sveta. Kao grad sa dobro sačuvanim starim gradskim jezgrom u državi i nizom vrednih građevina i ambijenata Firenca je i važno turističko odredište u Italiji. Takođe, stari deo Firence je pod zaštitom UNESKO-a.

Firenca
Znamenitosti koje se svakao trebaju obići su : Ufici, Ponte Vecchio, galeriju Akademija sa možda i najipozantnijim-Mikelanđelovim Davidom, kao i brojne piazze(trgove). Ali da bi se zaista osetio italijanski duh potrebno je pobeći iz strogog centra grada i zaći u male uličice u kojima se može popiti prava italijanska kafa.


1 коментар:

  1. Preporučujem svima..bila sam u obilasku Severne Italije..i oduševila sam se,posebno me je oduševila Firenca, divan grad, divne gradjevine...definitivno je treba obići..

    ОдговориИзбриши