субота, 19. март 2011.

Venecija

Svoje putovanje možete započeti obilaskom nekih od gradova Severnr Italije, kao sto su na primer...

Venecija
...grad prelepih kulisa i karnevalskih maski. Grad umetnika i turista, nalazi se u Jadranskoj laguni, na severozapadnom delu današnje Italije. Legenda kaže da se jednom prilikom jevanđelisti Marku javio Božji glasnik dok je šetao ostrvima lagune. Rečeno mu je da će na tom mestu biti podignut lep, ali i neobičan grad, koji će ga uzeti za svog zaštitnika. Tako je naravno i bilo. Međutim, prava istorija Venecije počinje u 5. veku. 
Trg Svetog Marka
  Tada je pod naletima Langobarda i Huna stanovništvo severoistočne Italije bežeći sa kopna počelo naseljavati ostrva u jadranskoj laguni. Sve do danas održao se mit o svečanom osnivanju grada. Po tom verovanju, begunci iz Padove su 25. marta 413. god tačno u podne postavili kamen temeljac na mesto današnjeg Rialta, napoznatijeg mosta, sa željom da stvore lep, neosvojiv i slobodan grad.
Venecija ima mnogo poznatih građevinskih i umetničkih spomenika: Duždeva palata, Most uzdaha, čuvena crkva svetog Marka u Veneciji i devedeset drugih crkava, bogati muzeji, umetničke galerije, čuvena akademija lepih umetnosti, opservatorija i druge naučne i kulturne ustanove koje morate posetiti.
karneval u Veneciji
   Ovaj božanstveni grad nudi prelepu arhitekturu i ambijente, mnogobrojna mesta puna emocija i romantike. U gradu se tokom godine dešavaju mnoge manifestacije, od kojih su najpozantije filmski festival u veneciji, Venecijanskim bijenale i karneval u Veneciji. U blizini Venecije su mnogobrojne plaže, od kojih je najpoznatija Lido, poznata još od kraja 18 veka. Danas je veoma poznata i turistička zona Lido di Jesolo.

Нема коментара:

Постави коментар